Щастливи ли са наистина служителите ви или стресът надделява? Какво да направите ако е така

by | Mar 2

Когато говорим за управление на човешкия капитал, един от най-важните въпроси, които трябва да си зададем е „Щастливи ли са нашите служители?“. Не само тези в близкото ни обкръжение по съседните бюра, а всички служители на организацията. Ами ако отговорът клони към „Не.“ и колегите ни са стресирани? Дали самите вие не усещате високи нива на стрес в ежедневието си? Стресът играе съществена роля в работният процес и корпоративният успех. Той може не само да понижи мотивацията ни, но и имунната ни система, както и нашата привързаност и лоялност към компанията.

И все пак, как можете да разберете дали служителите в компанията ви са щастливи? Да получите отговор на този въпрос може да се окаже сериозно предизвикателство. Може би, можете да попитате дали са щастливи директно – в анкета за обратна връзка или чрез друг още по-директен подход? Ето няколко предложения как още можете да разберете отговора на този важен въпрос:

 • Чува ли се смях? На пръв поглед този въпрос може да изглежда леко несериозен и дори малко странен. „Офисът е място за работа, а не за забавление“ – биха казали мнозина, но все пак се ослушайте. Има ли смях в офиса ви? Хората разговарят ли небрежно помежду си? Споделят ли време в общите пространства? Ходят ли да обядват заедно?

Този тип социално поведение всъщност показва усещане за принадлежност и комфорт на работното място. Казано на прост език, това означава, че хората са приятели, а приятелството в офиса води до редица ползи, като изграждането на по-добри дискусии, споделяне на идеи и по-щастливи хора.

Ако тази динамика на екипа липсва, това е сигнал, че вашите служители не могат да установят връзка с колегите си, а когато членовете на екипа или мениджърите не се разбират, това води до стресови ситуации, повече напрежение и неправилно вземане на решения. Например, ако членовете на даден екип взаимно се карат да се чувстват несигурни или неудобно на работа, това натрупва още повече стрес.

Така… Чува ли се смях? – въпросът вече не изглежда толкова чудат, нали? Ето една посока, в която да вложите усилия за подобрение ако е необходимо.

 • Намалява ли производителността? – това е следващият въпрос, който да си зададете. Доказано е, че щастието влияе пряко върху производителността. Скорошно проучване показва, че щастливите служители са с 12% по-продуктивни. Изглежда очевидно, когато се замислим над тези думи, нали? – енергизираният човек се справя по-добре, а сами по себе си добрите чувства ни енергизират.

Когато производителността намалява, често можем да поставим определени служители в категории като „неефективни“ или „мързеливи“, но това може да е симптом в следствие на стрес и нещастие в цялата организация. Да бъдете проактивни в предотвратяването на претоварването на служителите ви е ключово. Идеалният сценарий, разбира се, би бил изначално да избегнете прекомерното натоварване на служителите си. Въпреки че това не винаги е възможно, бизнес лидерите често знаят предварително кога може да имат нужда от служител, който да работи повече – например, когато компанията привлече нов клиент или напусне незаменим служител.

Бъдете честни и прозрачни, когато е необходимо служителите да отделят допълнително време, след което съставете план, който да им помогне да се справят. Ако някой напуска вашата организация, може би бихте могли да разпределите работното натоварване между хората или да осигурите временна помощ от нов човек на пълно или непълно работно време. Не забравяйте да кажете на служителите стъпка по стъпка какво планирате да направите, за да им помогнете, докато бъде нает заместник, както и графика за извършване на промените.

Прекомерната работа предизвикана от непредвидени ситуации бързо доближава служителите до „прегаряне“ (burnout, бърнаут), покажете им, че искате да предотвратите това и им помогнете да се справят. Гарантирано това е стъпка в правилната посока в борбата с напрежението.

 • Посещаемостта е ниска, а болничните листове се трупат на бюрото ви – забелязвате ли подобна тенденция? Увеличаването на болничните дни може да показва нещо по-сериозно от настъпването на грипния сезон.

Стресът може да нанесе както психически, така и физически проблеми. Ако служители, които обикновено са пълни с енергия, започнат да проявяват признаци на постоянна летаргия и болест, може да дължат тези симптоми на стреса, който оказва своето влияние върху физическото благополучие. Ролята на стреса е клинично призната в широк кръг от здравословни проблеми, включително високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, затлъстяване и диабет. Стресът може да наруши съня, да причини стомашно-чревни проблеми, да предизвика главоболие и още много други нежелани болести или неразположения.

Ако в екипа ви се наблюдава нарастване на „излизането“ в болничен, това може да е знак, че самата организация всъщност „боледува“.

 • Какво казват хората? – отново стигаме до този въпрос, с труден за получаване отговор. Оставяйки за по-късно темата със събирането на директна обратна връзка, ето няколко канала, от които също можете да получите отговорите, които са ви нужни:

Може да изглежда, че отзивите в БГ Работодател са съобщения само на недоволни бивши служители, но често има доза истина, която може да се извлече, дори когато рецензията е гневна. Цялостната обратна връзка ни дава шанс да отстъпим и да прегледаме стратегиите ни за подобряване на офисната обстановка от всички гледни точки.

Ценен канал, от който също е важно да се възползвате са интервютата при напускане. Дайте шанс на служителите да дадат честна обратна връзка, която би могла да помогне на компанията да се подобри. Служителите може да се страхуват да „изгарят мостове“, като дават критична обратна връзка, така че дайте да се разбере, че всички отзиви са добре дошли и искате да се учите и да растете.

Ако все пак искате да получите и директна обратна връзка от служителите си, може да приложите следните 3 точки, които ще помогнат на организацията ви да изгради култура на споделяне, в която открито се говори за проблемите, с които хората се сблъскват:

 1. Питайте. Провеждането на проучвания сред служителите и насърчаването на открито комуникиране на стреса, който влияе на работата, отваря пътя към здравословна и разбираща култура. Питането за стреса, свързан с работното натоварване или предстоящите задачи, може да помогне за идентифициране и избягване на бъдещи проблеми.
 2. Учете. Обучението на мениджърите как да идентифицират стреса и „прегарянето“ може да помогне за спиране на стреса на работното място, преди да стане неуправляем. Фината настройка на EQ (емоционална интелигентност) във вашата организация ще увеличи способността за разбиране и управление на емоционалните индикатори, които показват, че стресът е налице.
 3. Оферта. Предлагането на ресурси на служителите, с които те да управляват стреса (ресурси за психично здраве, достъп до програма за активен начин на живот, достъп до финансов плановик или др.) са чудесни инструменти, с които да помогнете на хората да се почувстват по-добре и да понижат нивата си на стрес.

Показвайки усилие и давайки инструменти, които да помагат на служителите да се справят със стреса ще помогне на хората да са по-открити по темата, а вие ще разпознавате по-ефективно кога стресът засяга екипа ви. Служителите може да не се чувстват комфортно да говорят за това в началото и може да отнеме известно време, за да намалят стигмата от говоренето открито за стреса, но повишаването на осведомеността и воденето чрез пример може да окаже позитивно значение за подобряване на благосъстоянието на вашите служители.

Ако след прочетеното имате усещането, че служителите ви са малко по-стресирани, отколкото сте мислили преди това, има няколко бързи стъпки, които можете да предприемете, за да подобрите ситуацията:

 • В духа на предхождащите редове ще започна с „Попитайте хората как се чувстват.“ – това си остава най-доброто средство за изграждане на подобрения.

И все пак както казахме, в зависимост от вашата фирмена култура все още може да е трудно да получите честна обратна връзка в разговорите 1:1. Никой не иска да изглежда сякаш не се справя с предизвикателството. Така че вместо да окажете натиск лице в лице, приложете анкетно проучване за здравето и стреса на работното място. Това ви дава и възможността да повторите проучването след време и да сравните резултатите, което ще ви ориентира в каква посока вървите след предприетите от организацията действия за подобрение.

 • Отделете само момент и кажете „Благодаря!“ – всички сме наясно с магическите сили на тази дума.

Ако все още нямате благодарствена програма на работното място, може би е време да започнете такава. Неотдавнашно проучване на американска компания за подбор на персонал установява, че 53% от служителите ще останат в компанията си по-дълго, ако почувстват по-голяма оценка от работодателя си. Проучването също показа, че 81% ще работят по-усилено, ако шефът им показа, че работата им е оценена.

Програма за благодарност всъщност е една толкова простичка за изпълнение идея, а може да доведе до чудесни резултати. Освен насърчаването на мениджърите да изпращат „Благодаря!“ имейли за отличителни изпълнения веднъж месечно, можете също така да използвате услуга, която насърчава служителите да изразяват благодарност един към друг под формата на точки, които позволяват на тези служители да спечелят награди като карти за подаръци или други.

 • Действие, действие, действие! – това не е само предприемаческа мантра, но и едно от най-ефикасните неща, които можете да предприемете, за да подобрите производителността в компанията и животът на колегите ви.

Под „действие“ наименуваме физическата активност, която е толкова съществена част от добруването на всеки индивид. Работодателите могат не само да насърчават спорта, но и да организират мероприятия на работното място. Добре е обаче да изберете активност, която може да се практикува често и регулярно, както и да е на разположение в офиса ви, за да стимулирате хората да се възползват от нея.

Изследвания показват, че йога е най-добрата техника за релаксация и намаляване на професионалния стрес, следвана от масажна терапия, прогресивна мускулна релаксация и упражнения за разтягане. Но като се замислите йога всъщност обединява всички допълнително изброени активности в себе си. Йога безапелационно води групата, когато става въпрос за намаляване на професионалния стрес и постига това чрез уникална комбинация от умствени и физически упражнения, с цел да се установи баланс и в двете области.

Други проучвания се гмуркат още по-дълбоко в основните механизми зад ефекта на йога върху управлението на стреса. Едно скорошно проучване разкрива, че йога може да намали стреса чрез промяна на психосоциалните ресурси на човек, включително интероцептивно съзнание (възприемане на вътрешното състояние и телесни усещания) и повишено внимание (по известно на повечето от нас като mindfulness).

Редица проучвания показват, че йога може да помогне за намаляване на стреса и безпокойството, както и да помогне с управляването на симптомите на депресия и тревожност, които се дължат на трудни ситуации. Практикуването на йога подобрява също физическата форма – подобрява баланса и засилва гъвкавостта, мобилността и силата. Редица други ползи са намаляване на рисковите фактори образуващи хронични заболявания (като сърдечни заболявания и високо кръвно налягане), справяне с болка в кръста, шията, астма, безсъние и др.

Това може и да не е новина за редовно посещаващите йога, но тези констатации за интегриране на практиката на работните места, съчетани с препоръки от водещи здравни агенции, засилват идеята, че психичното здраве на работниците се приема сериозно все по-често. Тъй като светът започва да се възстановява от психологическото въздействие на многогодишната пандемия и работните места се адаптират към хибридни работни условия, никога не е имало по-добро време за преглед и подобряване на проблемите с психичното и физическото здраве и изграждане на по-добра работна среда за всички.

Все повече и повече организации предлагат йога програми за своите служители, вариращи от огромни компании от Fortune500 като Nike, Forbes и Apple до малки и модерни технологични фирми.

Йога на работното място има много форми, но част от успеха се дължи на това, че тя може да се практикува както от напълно начинаещи, така и от по-опитни практикуващи. Мястото също не е проблем – от работни пространства с място само за йога постелките, до богато оборудвани зали осигурени от по-големите компании за служителите с уроци по йога и медитация – всичко е работещо, когато говорим за практикуването на йога в офиса ви.

Ако се интересувате от имплементирането на програма за йога на работното място, научете повече в Om Your Office.

 • Въведете осъзнатостта в ежедневието си.

Една от най-полезните техники за справяне със стреса е медитацията. Това не е просто практика на „новото време“ – хората използват медитация от хиляди години, за да отпуснат умовете и телата си и да управляват стреса. Предлагането на медитативна програма за внимание и осъзнатост (mindfulness meditation) на вашите служители може да помогне за смекчаване на проблемите със стреса, преди те да започнат да влияят на здравето, производителността и цялостното им щастие.

Когато медитирате, вие успокоявате ума и тялото си. Пулсът ви се забавя, потите се по-малко и дишането ви става по-дълбоко и по-ефективно. Това е обратното на някои от основните симптоми, които имате, когато сте стресирани, като задух, изпотяване и сърцебиене. Така че медитацията има силата да се бори с последиците от стреса и да ви помогне да се почувствате по-спокойни. Проучване показва, че само 10 дни медитация са довели до 11% намаление на стреса.

Програма за медитация на работното място е изключително подходящо решение за всяка компания, защото само 1 медитативна практика дневно е достатъчна да повлияе благотворно на практикуващия трайно, а времетраенето на 1 такава практика рядко надхвърля 10 минути. Огромен плюс е това, че може да се отдадете на тези десетина минутки от всяко място и то без да се нуждаете от специално оборудване.

Медитацията се счита за практика както на ума така и на тялото. Когато медитираме се грижим за себе си по начини, които на пръв поглед може да не изглеждат очевидни. Ползите от медитацията са многобройни, разнообразни и подкрепени от науката. Много хора започват да медитират, за да управляват стреса, да намалят тревожността и да култивират спокойствие. Но има хиляди проучвания, документиращи други по-малко известни ползи от медитацията, които могат да имат положително въздействие върху психическото, физическото и емоционалното здраве като подобряване на съня и емоционалната интелигентност, подобряване на паметта, концентрацията и вземането на решения, повишаване лидерските качества и много други.

Ако се интересувате от интегрирането на програма за медитация на работното ви място, научете повече в Om Your Mind.

Световната здравна организация препоръчва практикуването на йога като интервенция на работното място, която може да помогне за намаляване на стреса, безпокойството и „прегарянето“ на служителите. Тази нова гледна точка е в следствие на години изследване на положителните резултати върху психичното здраве благодарение на йогата и нейното въздействие върху благосъстоянието. Все повече проучвания приобщават и медитацията към подобно отвърждаване. Независимо дали те са и вашият следващ избор, който да добавите към бенефитната система на компанията ви, вече разполагате с достатъчно информация, която да ви помогне да разберете дали служителите ви са стресирани и какво да направите ако са. Успех!

инфлуенсър маркетинг кампания; инфлуенсър маркетинг; travel marketing; travel influencer; influencer marketing campaign; influencer marketing; Renault Clio E-Tech Hybrid; Renault clio; Renault; Renault Bulgaria; рено; рено клио; рено българия; рено нисан; рено нисан българия; ауто франс 3000; auto France 3000; широка поляна; язовир широка поляна; замръзнал язовир; замръзнал язовир широка поляна; родопи; родопа планина; зимна разходка; медитация; медитация върху лед; медитация на открито; медитация за осъзнатост; йога; чай в планината; разходка с кола; пътуване; пътешествие; пътуване с кола; интересни места в българия; пътепис; travel; травъл; травъл блог; santoshastel; сантоша; роуд трип; роуд трип с кола; роуд трип в българия; пътуване в българия; пътешественици; пътешественици в българия; разходка; разходка около софия;

Статия:

Как да разпознаем и управляваме работното прегаряне

йога; йога в лавандулови поля; лавандулови поля; йога и приключения; slow flow vinyasa; виняса; бавен йога флоу; йога практика сред природата; destination yoga;

Статия:

Защо компаниите се обръщат към медитацията, за да са по-успешни

Чатъма, яз. Голям Беглик, България, пътепис, пътеписи, Renault Arkana, рено, рено аркана, аркана, пътуване, маршрути, приключение, приключения, истории за приключения, пътуване в България, места в България, локации, интересни места, интересни места в България, травъл, travel, инфлуенсър маркетинг

Guide:

Плейлисти, идеални за йога и търсене на приключения

Разгледайте онлайн програмата за майндфулнес и медитация „Om Your Mind“

„Om Your Mind“ е онлайн програма, която носи ползите на медитацията при вас – навсякъде, по всяко време, предоставяйки положително влияние върху психическото, физическото и емоционалното ви здраве.

Разгледайте програмата за корпоративни йога класове „Om Your Office“

„Om Your Office“ е корпоративна йога програма, която пренася магията на йогата директно във вашия офис, за да бъдат вашите служители по-здрави, по-фокусирани и по-продуктивни.