Медитация на работното място: Защо компаниите по света се обръщат към медитацията и медитацията за осъзнатост, за да са по-успешни

by | May 9

Нека погледнем истината в очите – корпоративният свят е място, което може да бъде невероятно възнаграждаващо и удовлетворяващо, но може да бъде и място с високи нива на стрес и прегаряне (burnout, бърнаут). През последните години много компании започнаха да дават приоритет на здравето на своите служители. Новооткритото разбиране е, че когато фирмите правят необходимото, за да поддържат служителите си във върхова форма, физически и психически, те са склонни да предоставят много по-високо качество в извършваната от тях работа. А допълнителна полза към това, неизменно е и бонусът, че служителите са по-удовлетворени от работното си място.

Тази трансформираща компаниите към по-добро уелнес вълна е несъмнено една от най-отчетливите тенденции в корпоративният свят през последните години. Към този бум несъмнено допринася и нарастващото ни разбиране за ползите, които медитацията предоставя на човешкия мозък и че физическата активност подобрява функциите на тялото многократно. Ще разгледам за вас и двете страни на монетата, разбира се, но нека започнем с причините зад благотворното влияние на медитацията и медитацията за осъзнатост (mindfulness meditation, майндфулнес медитация).

За да обобщим тази тенденция с прости думи, ето кратък списък на някои от основните причини, поради които компаниите по света въвеждат осъзнатост и медитация като част от корпоративните си инструменти:

Медитацията и осъзнатостта намаляват стреса на работното място

Както вече очаквате, едно от основните положилени неща, които медитацията предоставя на практикуващия, е релаксацията. Това се дължи на няколко неща, които се случват с редовно практикуващите медитация:

  • забавя се дишането, което активно намалява сърдечната честота;
  • свива се амигдалата, която причинява стрес и безпокойство;
  • удебелява се сивото вещество в мозъка, отговорно за емоционалната регулация;

Доказано е, че медитацията е ефективен инструмент за намаляване на нивата на стрес и то със забележително високи проценти. Още по-хубавото е, че процесът не се ограничава до единично постигната точка на успех, ами се повтаря отново и отново задълбочавайки позитивното си влияние върху практикуващият. С всяка изминала година корпоративните служители съобщават за все по-високи нива на стрес на работното си място, което кара компаниите да изпробват въздействието на медитацията и осъзнатостта върху тях. Резултатите показват, че почти всички компании въвели програма за медитация на работното място отчитат намалени нива на стрес сред екипите, които се възползват от нея.

Поради тази основна причина много големи компании като Google, Microsoft, Apple и Nike инвестират в програми или семинари за медитация, но има и множество други предимства, за които трябва да прочетете.

Медитацията повишава креативността и решаването на проблеми

Всички знаем колко ценна може да бъде креативността на работното място. Креативността не е от полза само на хората с творчески професии, тя е от полза за почти всеки. Индивидите с високи нива на креативност са в състояние да генерират уникални решения и идеи, които им дават възможност да решават проблеми на високо ниво, независимо от избраната от тях кариера.

Едно от ключовите открития на съвременния бум в изследванията на медитацията е, че креативността не е просто умение, с което се раждаме, а е умение, което можем да упражняваме. Преди повечето психолози вярваха, че това упражнение се извършва главно чрез изкуствата, чрез практикуване на творчески умения и умишлено генериране на идеи. Вече е известно, че медитацията е още едно упражнение, което повишава креативността, и то доста ефективно. Това, което знаем за невронауката на медитацията, е, че редовната медитация сгъстява и укрепва сивото вещество в мозъка и укрепва corpus callosum – центърът, който свързва двете полукълба на мозъка. Тази свързаност позволява на методичната лява мозъчна половина да комуникира с творческата сила на дясното мозъчно полукълбо много по-бързо и ефективно. Това, което съвременната наука ни разкрива, е, че точно както упражненията за бицепс укрепват ръцете, медитацията е тренировка за ума ни и подобрява познанията ни и креативността ни по различни начини. Силата на това ново съзнание помага на иновативните работни екипи да правят това, което правят най-добре, да използват креативността, за да променят компаниите и света към по-добро.

Практикуването на медитация и медитация за осъзнатост подобрява фокуса

Основното упражнение на медитацията е фокусът. Самият акт е практика за задържане на нашето внимание, което в резултат се бори със стреса, тревожността, както и много други проблеми с психическото и физическото здраве. Както е установено в безброй проучвания за ползите и когнитивните ефекти от редовната медитация, в сравнение с немедитиращите, редовно медитиращите притежават повече контрол и стабилност в рамките на техния вентрален постеромедиален кортекс (vPMC), който е мозъчната област, свързана с ума и умението му да блуждае и да се фокусира.

Концентрацията може да бъде подобрена с редовни упражнения по медитация и това е друга основна полза от практиката, която много от фирмите, които предлагат това обучение на своите екипи, забелязват в своя персонал. Служителите, които са по-концентрирани, могат да увеличат своя праг на производителност, което не само намалява напрежението, което изпитват, но и помага за крайното представяне на компанията, за която работят.

Медитацията подобрява комуникацията и емпатията

Хората са социални същества. Това е едно от най-важните неща за нас. За да подчертаем допълнително тази точка, установено е, че най-големият прогнозен индикатор за успеха на служителите на работното място са техните комуникационни умения. Това се отнася не само за служителите, но и за цели организации. Много компании в крайна сметка се оказват силно фрагментирани, с напълно индивидуални екипи, които рядко си сътрудничат или дори разбират какво правят другите групи ежедневно. Много компании и фирми се стремят да подобрят комуникацията и сътрудничеството на своите екипи, като възприемат практики за осъзнатост и медитация. Проучванията показват, че съзнателната медитация подобрява емоционалната интелигентност, което се превръща в подобрена комуникация както на работа, така и у дома. Внимателните комуникатори съчувстват по-добре на своите партньори и сътрудничат, за да намерят резултати, които работят максимално ефективно за всички. Сигурна съм, че всеки може да си представи колко силно може да бъде това умение в екипна среда като работното място.

Медитацията намалява отсъствията от работа

Стресът, както знаем в днешно време, е водещата причина за заболявания, тъй като отнема ресурсите на тялото и съответно способността на имунната система да го лекува и поддържа. В резултат на високия стрес на работното място, компаниите често наблюдават високи нива на отсъствия в следствие на използвани болнични дни или отпуск в следствие на прекомерното напрежение. Както се посочва в проучване на Националния институт за безопасност и здраве при работа в Съединените щати – стресът струва само на американските компании средно 300 милиарда долара разходи, свързани с последствията от прекомерния стрес. Повечето от тях се дължат на отсъствие от работа, както и на лошо работно представяне причинено от стрес.

Предоставянето на инструменти и техники за премахване на стреса в работните екипи им дава възможност да се борят със стреса по-ефективно, което е от полза не само за личния им живот, но е от полза и за компанията. Служителите с по-малко стрес са по-здрави, по-щастливи, по-ефективни на работа и разбира се, идват на работа по-често. По-малкото стрес води до по-малко отсъствия от работа и това е една от ключовите причини, поради които бизнесите по целия свят предлагат обучения по медитация и осъзнатост на своите служители.

Медитацията на работното място е евтино решение в борбата с работното прегаряне на служителите, стреса на работното място и лошото работно представяне

Въпреки че няма идеален лек за предизвикателствата, с които се сблъсква здравето на стресираните служителите, медитацията и практиките за осъзнатост много бързо стават известни като едни от най-ефективните решения на тези проблеми. Компании в Северна Америка и света виждат ползите от медитацията на работа мигновено. Техните служители отчитат по-ниски нива на стрес, по-високи нива на удовлетворение и оперативните мениджъри виждат ползите от тези промени в тяхната производителност.

Като се имат предвид всички тези неща и твърдението на компаниите, че стресът на работното място им струва минимум 600 долара на служител годишно. Като се вземе предвид и размерът на повечето работни екипи, цената на оланйн програмата за медитация и медитация за осъзнатост, еднократен семинар на тема здраве или внедряване на програма за корпоративна йога в офиса се оказва, че осигуряват отлична възвръщаемост на инвестициите в различните индустрии.

Щастливите служители водят до резултати и до задържане на служителите във вашата компания и това е най-важното. Грижата за тях е крайъгълният камък към успеха на всеки бизнес.

стрес на работното място; бърнаут; управление на стреса; менажиране на стрес; стрес на работа;

Статия:

Щастливи ли са наистина служителите ви или стресът надделява? Какво да направите ако е така

йога; йога в лавандулови поля; лавандулови поля; йога и приключения; slow flow vinyasa; виняса; бавен йога флоу; йога практика сред природата; destination yoga;

Статия:

Как да разпознаем и управляваме работното прегаряне

инфлуенсър маркетинг кампания; инфлуенсър маркетинг; travel marketing; travel influencer; influencer marketing campaign; influencer marketing; Renault Clio E-Tech Hybrid; Renault clio; Renault; Renault Bulgaria; рено; рено клио; рено българия; рено нисан; рено нисан българия; ауто франс 3000; auto France 3000; широка поляна; язовир широка поляна; замръзнал язовир; замръзнал язовир широка поляна; родопи; родопа планина; зимна разходка; медитация; медитация върху лед; медитация на открито; медитация за осъзнатост; йога; чай в планината; разходка с кола; пътуване; пътешествие; пътуване с кола; интересни места в българия; пътепис; travel; травъл; травъл блог; santoshastel; сантоша; роуд трип; роуд трип с кола; роуд трип в българия; пътуване в българия; пътешественици; пътешественици в българия; разходка; разходка около софия;

Категория:

Истории за приключения, гори, вълни и планини

Разгледайте онлайн програмата за майндфулнес и медитация „Om Your Mind“

„Om Your Mind“ е онлайн програма, която носи ползите на медитацията при вас – навсякъде, по всяко време, предоставяйки положително влияние върху психическото, физическото и емоционалното ви здраве.

Разгледайте програмата за корпоративни йога класове „Om Your Office“

„Om Your Office“ е корпоративна йога програма, която пренася магията на йогата директно във вашия офис, за да бъдат вашите служители по-здрави, по-фокусирани и по-продуктивни.